Νέα

Εδώ στη Κρήτη, λεν ότι: “αν δεν ψεκάσεις  (εννοούν με χημικά…), δεν τρως (δεν παίρνεις δηλαδή παραγωγή…)” Εμείς αυτό, μας αρέσει να το αναιρούμε! Μετά από 18 χρόνια έρευνας, αφού περάσαμε δια πυρός και σιδήρου, μέσα από πάρα πολλές αποτυχίες και δάκρυα, που μας έφεραν ουκ ολίγες φορές στο σημείο να τα παρατήσουμε, πιστεύουμε ότι επαναφέραμε τη “χαμένη γνώση των προ παππούδων μας”, που καλλιεργούσαν χωρίς τη χρήση κάποιου εμπορικού  σκευάσματος, μόνο ότι τους διέθετε η φύση… την προσαρμόσαμε όμως  στα Ελληνικά δεδομένα και την εμπλουτίσαμε με τις δικές μας ανακαλύψεις και πρακτικά “μυστικά”….. Θεωρούμε λοιπόν, ότι εφαρμόζουμε  το “δικό μας σύστημα”, χωρίς την χρήση λιπασμάτων (συμβατικών ή βιολογικών) και ψεκασμών αλλά και χωρίς σκάψιμο!  Παράγουμε, ολοκάθαρα και υγιεινά λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, ελιές και βότανα! …..πιστεύουμε ότι μπορούμε με αυτό το σύστημα, μέσα σε 3 χρόνια,  να μετατρέψουμε κάποιο χωράφι σε ένα γόνιμο μικρό “παράδεισο”!  ….και όλα αυτά συμβαίνουν μέσω του περιβάλλοντος του “Αναγεννητικού μας αγροκτήματος”, γιατί  ….”το περιβάλλον….κάνει…

Διαβάστε περισσότερα

Τότε στην Αθήνα “της οικονομικής κρίσης” μία νέα ιδέα που ήδη είχε γεννηθεί από το 2008, για λαχανόκηπους σε ταράτσες, μπαλκόνια….υλοποιήθηκε με την εταιρία μας “στην πόλη…περιβόλι”. Τα Περιοδικά της εποχής έψαχναν, διψώντας για τέτοια θέματα, που έδιναν μία ελπίδα, μία διέξοδο στους φοβισμένους τότε (?) πολίτες…και εμείς ήμασταν εκεί!  Δημιουργήσαμε πάρα πολλά “περιβόλια” μέσα στην πόλη, σε πολλές συνοικίες!  Με όλο αυτό το ενδιαφέρον που είχαν δείξει οι Αθηναίοι, μας καλούσαν για ομιλίες σε συνέδρια της εποχής, ημερίδες, συλλόγους πολιτών….Επίσης ανέδειξαν την δράση μας σε ένα ντοκιμαντέρ της ΕΤ1, “Οικολογικά Ημερολόγια”, επεισόδιο 1ο “στο χέρι μας είναι”, σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς κ.α.. Στη παραπάνω συνέντευξη, έλεγα τότε ότι δεν κατάφερα να φύγω στην επαρχία….. …..τελικά έφυγα, αλλά δεν το περίμενα ούτε και εγώ, ότι θα μετακόμιζα στην επαρχία…..για να υλοποιήσω το μεγάλο όνειρο μου, της δημιουργίας ενός παραγωγικού και εκπαιδευτικού Αναγεννητικού Αγροκτήματος! 

Αφθονία από καθαρά, υγιεινά προϊόντα. Λαχανάκια Βρυξελλών με “τερατώδη”ανάπτυξη και όλο το περβόλι, γεμάτο λαχανικά! 

Κράταιγος! Μετά απο 3 χρόνια επιτέλους οι πρώτοι καρποί από αυτό το φυτό Φυτοθεραπείας!!!  Κατάλληλο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Την υψηλή την κατεβάζει, την χαμηλή την ανεβάζει….  

Chayote (Sechium edule) Σαγιότ – Κολοκύθι  ή πατάτα του Ιωνά – λατινική ονομασία: Sechium edule, Σέχιο το Εδώδιμον. Το Σαγιότ ή τσόκο όπως το λένε στην Αυστραλία, είναι φυτό με βρώσιμους καρπούς και ανήκει στην οικογένεια κολοκυνθοειδών Cucurbitaceae, αλλά σε αντίθεση με τα γνωστά μας πεπόνια, κολοκύθες, κολοκυθάκια και κολοκύθες, που οι καρποί τους περιέχουν πολλούς σπόρους, οι καρποί του Chayote περιέχουν μόνο ένα σπόρο.  Είναι αναρριχώμενο πολυετές φυτό και μπορεί να προσφέρει σκίαση, όλο το καλοκαίρι, αν φυτευτεί δίπλα σε πέργκολα.  Παγκοσμίως είναι γνωστό με πολλά ονόματα. . Η λέξη chayote είναι ισπανική. Το Chayote κατάγεται από την Κεντρική Αμερική. Πιθανώς εξημερώθηκε στη Γουατεμάλα ή το Μεξικό και καλλιεργήθηκε από τους Αζτέκους στην προ-Κολομβιανή εποχή. Ο καρπός του Chayote χρησιμοποιείται μαγειρεμένος με πολλούς τρόπους. Ψητό, αντιμετωπίζεται ως καλοκαιρινή κολοκύθα, δηλαδή ελαφρώς ψημένο για να παραμείνει τραγανό και να μην διαλυθεί ή με κουρκούτι τηγανητό. Το chayote όταν είναι μικρό…

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο μας, Απρίλιος 2017 Σύντομα το νέο φυλλάδιο μας με το νέο όνομα μας!

Τα χρυσά άνθη! Όταν είδα αυτή την εικόνα, δεν μπορούσα να μην πω κάτι για το υπέροχο αυτό δώρο της φύσης…  τους κολοκυθοανθούς! Το άνθος δηλαδή του γνωστού μας κοκολυθιού! Κάθε μέρα, πρέπει να μαζεύονται τα κολοκυθάκια, πολύ νωρίς το πρωϊ, όταν τα άνθη τους είναι ακόμη ανοιχτά! Μόλις βγει ο ήλιος καλά καλά, τα άνθη κλείνουν… Τραβήξαμε αυτή τη φωτογραφία σήμερα το πρωϊ πρωϊ, μόλις που είχε βγει ο ήλιος και έριξε τις αχτίνες του, γεναιόδωρα στους μαζεμένους ανθούς! Είναι… εκτυφλωτικό το χρυσό φως που αντανακλούν! Δεν είναι μαγικό πώς λάμπουν έτσι, εκπέμποντας υγεία και ζωή?! Ένας άγνωστος, στους περισσότερους, θησαυρός της φύσης! Έχετε ποτέ δοκιμάσει να γευτείτε αυτό το έδεσμα? Είναι υπέροχο! Θα εκπλαγέιτε με πόσους διαφορετιούς τρόπους μπορείτε να τους μαγειρέψετε: στο φούρνο με το κολοκυθάκια και πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτα, στο τηγάνι,  γεμιστούς (σαν ντολμαδάκια),  ομελέτα,  ψιλοκομένους με κόκκινη σάλτσα για μακαρόνια,  κλπ Καλή όρεξη… και καλή συνέχεια!

Το νέο κοτετσο-ορτυκο-σπιτάκι μας! Τo νέο κοτέτσι είναι έτοιμο!Τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν οι κοτούλες μας, τα κοκοράκια μας και  τα ορτυκάκια μας απέκτησαν νέο σπιτάκι-κοτετσορτυκόσπιτάκι!Με φαντασία και μεράκι φτιάξαμε μόνοι μας, με δικά μας σχέδια και ανακυκλωμένα υλικά, κυρίως παλέτες, ένα σπίτι για τις κότες, τα κοκοράκια και για τα ορτυκάκια μας. Για να είναι πιο ζεστά, επενδύσαμε τους τοίχους με μαλλί προβάτου. Φαίνεται ότι  τους άρεσε πολύ το νέο τους σπιτάκι και προσαρμόστηκαν αμέσως στους χώρους του.  Δείχνουν χαρούμενες και ζωηρές και πάντα έτοιμες για… κουβέντα!

Φυσαλιδα – Physalis Peruviana Το χρυσό φρούτο του Περού που το συναντάμε ως αυτοφυές και εδώ στην Κρήτη με την ονομασία “Φραγκούλι” είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και βοηθάει τον οργανισμό με πολλούς τρόπους! Διαβάστε παρακάτω μερικές πληροφορίες (κάντε κλίκ πάνω στην εικόνα). Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στο διαδίκτυο. Τπ μικρό σχολειό της Γης κατάφερε για τρίτη συνεχή χρονιά να παράγει αυτούς τους πολύτιμους καρπούς που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Δέκα νέα παρτέρια είναι έτοιμα! Σύντομα θα φυτευτούν με μεγάλη ποικιλία λαχανικών! Και κατά τον Μάϊο θα τρώμε από εκεί!  Ten new raised beds are ready! Soon we will plant them with a variety of vegetables! In May we will eat from

20/22